top of page

KB Ridsport- utbildning av ryttare och hästar.

Verksamheten som drivs av Karolina Bodestig innefattar träningar av ekipage i dressyr och markarbete. Kursverksamhet samt utbildning och vidareutveckling av hästar.

Utbildning och erfarenhet:

C tränare i Dressyr 

Preparandkurs Ridlärare BYS

Hästskötarexamen

Kontinuerlig egenträning med Traudi Björling

(tyskutb Meister, Int expert, B-tränare)

Beridare/dressyrelev Dressur anlage Ekhof

Beridare/unghästutbildare Lagmansholm Herrgård

Verksam tränare sedan 2004

Tillridningsverksamhet sedan 2007

Ridlärare Ridskola; Gunnebo RS, Gfrk, Billdal mfl.

Tränarverksamhet:

Klassisk Ridlära- en passion

Jag brinner för att lära ut ett system som är både hästvänligt och väldigt logiskt, bevisat många gånger om att ge hållbara gymnastiserade och balanserade hästar och leder till framgång. 

(Klaus Balkenhol; Ingrid Klimke, Carl Hester, Uta Gräf, Christoph Hess och många många fler)

Systemet är Klassisk Ridlära och bygger på Utbildningsskalan. Att systematiskt kunna lösgöra sin häst mentalt och fysiskt, rakrikta utveckla schvung för att sen kunna samla hästen och uppnå balans, harmoni och ekipage som strålar.

 

Utbildningsskalan bygger på att bärkraft utvecklas genom påskjutskraft som endast är möjlig om hästen arbetar genom hela kroppen bakifrån och fram. Målet är genomsläpplighet och självbärighet som går hand i hand.

Men för att få hästen i harmoni och  bli självbärig krävs en balanserad följsam ryttare. Därav lägger jag mycket fokus på ryttarens balans, timing, teknik och känsla.

Mina elever lär sig enkla övningar medel att hitta och förbättra sin balans, att förstå systemet och lära sig övningar och att bli "problemlösare" själva samt en ökad förståelse för vad hästen behöver och hitta verktyg för motivation.

Passionen är kommunikationen:

Min approach är att motivera hästen till arbete, då arbetet är belönande i sig. Hästen får en skön känsla i kroppen och är nyfikna och stimulerade av arbetet och att lära sig nytt. 

 

Jag vill aldrig "knäcka" en häst (det är väldigt lätt- näst efter hunden de djur som lättast hamnar i "inlärd hjälplöshet").  Har jag en häst som inte vill arbeta finns det alltid en orsak. Jag drivs inte av prestige utan av mitt arbete med hästarna och mina elever varje dag.

Pris Hagelyckan : 350:- / 30min

Pris andra stall : 400:- / 30 min,  500/45 min

Markarbete Hagelyckan : 200:- (gruppträning)

För utomstående ekipage tillkommer manege avgift.

Innehar F skattsedel, fakturering/ swish möjlig.

Karolina 0708-262838

karolina.bodestig@gmail.com

Swish bet: 1235102769

Kontakta mig vid intresse,

Vänligen Karolina

 

 

 

Hästutbildning

Jag tar emot hästar för utbildning och tävling i mån av plats. Jag föredrar långsiktiga samarbeten för hållbara resultat, minst 3 månader.

 

Jag utbildar hästarna i enlighet med utbildningsskalan. Det betyder att jag lägger stor vikt vid psykisk och fysisk lösgjordhet som ett första utbildningsmål. Min approach är att hästen likt oss människor inte kan lära sig något när de inte är mottagliga. Att man systematiskt lösgör hästarna innebär att de blir positiva till arbete då övningarna blir belönande i sig. När hästen är gymnastiserad och i självbärig blir det "svåra" inte svårt längre.

Det finns många missförstånd ang lösgjordhet. Vanliga myter är att rida hästen på bogarna i framvikt är samma som lösgörande arbete  eller att en trött häst som inte inte är tittig är lösgjord.... eller att för att man lösgör hästen är man kravlös...

Hästen ska alltid vara i balans- även i den lösgörande fasen!

En "normal" häst som är rätt riden och inte har fysiska problem tar ca 20 min att lösgöra. Så lång tid är kortaste tiden att få blodflöde till alla muskler. Vad som är lösgörande för varje individ kan skilja en smula. Men resultatet av det lösgörande arbetet är att hästen bjuder (ej flykt), frustar, skummar, bär sin svans och rör den harmonisk, andas rytmiskt och rör sig shvungfullt genom hela kroppen med ryggverkamhet. Hästen är ställbar, böjbar och reglerbar. Påskjutskraften är utvecklad. 

Detta leder till kvalité i alla gångarter. Det vill säga, inga genvägar och ingen quickfix. 

Hur lång tid det tar beror på hästens förutsättningar. Det kan vara hur bra grundbalans hästen har-fysiska förutsättningar, hur den är riden sedan tidigare. Vilka erfarenheter den bär med sig, passande utrustning etc.

Varierande arbete för hållbarhet:

Hästar på tillridning sköter jag som mina egna och får en individuell plan beroende på individ och behov.

Träningen består i dressyr, markarbete, avsuttet arbete longering/equiband/tömkörning, uteritter.

Varierande arbete innebär varierande underlag som också är en viktig aspekt för hållbarhet och att långsiktigt stärka hästen.

Friskvård 

De flesta hästar i träning i högre intensitet behöver någon form av kontinuerlig friskvård. Om hästen är i behov av detta görs det i samråd med hästägare för att få bästa möjliga resultat av träningen. 

 

Tävling

I samråd med ägaren kan jag även tävla hästen, en plan görs då upp med mål och delmål.

Olika upplägg

Möjligheter finns att lämna hästen på fullberitt alternativt att hästägaren är delaktig så mycket eller lite hen vill. Träningar på hästen kan erbjudas parallelt. Jag samarbetar också med Sophie Hall för lastträning och fördjupad förtroende träning från marken om hästen behöver det. :-)

 

 

 

 

bottom of page